امروزه در نتیجه پیشرفتهای پزشکی زیادی که در زمینه بیماریهای قلبی مادرزادی حاصل شده است، بسیاری از زنانی که با بیماری قلبی مادرزادی متولد میشوند میتوانند به سن باروری برسند. بنابراین توصیه هایی برای رسیدگی و مراقبتهای بارداری در این بیماران ارائه شده است که به مدیریت مشکلات قلبی کمک میکند.
دسته بندی بیماران قلبی از نظر خطرات بارداری
سازمان بهداشت جهانی، بیماران را از نظر ریسک بارداری بسته به مشکل پزشکی خاص افراد، به چهار گروه تقسیم بندی میکند.
در بیماران کلاس یک، هیچ افزایش خطری برای مرگ و میر مادر شناسایی نشده و احتمال افزایش گسترش بیماری، هیچ و یا بسیار کم در نظر گرفته میشود بنابراین در اینجا به آنها اشاره نمیشود.
بیماران کلاس دو و کلاس سه ممکن است کمی افزایش احتمال مرگ و میر مادر یا افزایش متوسط احتمال میزان گسترش بیماری را داشته باشند.
بیماران کلاس چهار ممکن است در خطر بسیار بالای مرگ و میر مادر یا گسترش شدید بیماری قرار داشته باشند تا حدی که بارداری در آنها نامعقول بوده و نباید انجام شود. الگوریتم ریسک سازمان جهانی بهداشت موفقترین معیار در تعیین خطر بیماری قلبی عروقی در مادر است.
مراقبتهای لازم پیش از بارداری در بیماران قلبی
برای تمام بیماران قلبی توصیه میشود پیش از بارداری با پزشک مشورت کنند. ارزیابی اولیه تشخیصی شامل دریافت سابقه علائم کنونی قلبی عروقی و همچنین سابقه خانوادگی، مصرف دارو، اشباع اکسیژن خون و آزمایشهای اساسی (مانند شمار سلولهای خون، الکترولیتها و عملکرد کبد و تیرویید)، الکتروکاردیوگرام (نوار قلب) و مشاوره ژنتیک میباشد. در صورتی که تردیدی در مورد وجود یا عدم وجود در پر فشاری ریه، کاتتریزاسیون قلبی باید انجام شود.
همچنین داروهایی که بیمار مصرف میکند باید بازبینی شده و تحت نظر قرار بگیرد. داروهای ضد انعقاد، آنتاگونیستهای گیرنده اندوتلین و استاتین توسط سازمان نظارت بر غذا و داروی آمریکا به عنوان " گروه ایکس" فهرست شده اند. برچسب "گروه ایکس" دلالت بر این دارد که پژوهشهای به عمل آمده" ناهنجاریهای جنین" را نشان میدهند و بدیهی است که خطر استفاده از این داروها در زنان باردار مهمتر از هر گونه فایده احتمالی آنها است و نباید استفاده شوند.
مراقبتهای دوران بارداری برای بیماران قلبی
قبل و طی سه ماهه اول بارداری متخصص باید سابقه قلبی بیمار را بازبینی کرده و معاینات تشخیصی پیش از بارداری انجام دهد. آریتمی، سوفل قلب یا شواهد بالینی نارسایی قلبی باید به دقت مورد توجه قرار بگیرند. در این مرحله دفعات مراجعات کاردیولوژی به وضعیت بیمار و وجود علائم و عوارض بستگی زیادی دارد.
در سه ماهه دوم بارداری اغلب بزرگترین تغییرات همودینامیک اتفاق میافتد. انجمن قلب آمریکا توصیه میکند در پایان سه ماهه دوم بارداری، باید برنامه مشخص و هماهنگی برای زایمان و مراقبتهای پس از زایمان در نظر گرفته شود و به اطلاع تمامی اعضای تیم پزشکی از جمله کارکنان زایمان رسانده شود.
در سه ماهه سوم بارداری علائم دوران بارداری مانند ورم ممکن است تشدید شود بنابراین بیماران باید به دقت تحت نظارت قرار داشته باشد. برنامه ریزی زایمان باید نهایی شود.
برای زنانی که سابقه آریتمی دارند یا افرادی که در دوران بارداری دچار آریتمی شده اند، نظارت کامل بر وضعیت قلب لازم است. عملکرد باتری قلب پیش از بارداری باید ارزیابی شود. زنانی که دریچه قلب مکانیکی دارند باید برای مشخص شدن عملکرد دریچه اکو انجام دهند و برای پیشگیری از عوارض جدی ترومبوز امبولی داروهای ضد انعقاد (ضد تشکیل لخته) مصرف نمایند. همچنین آسپیرین با دوز کم (۷۵ تا ۱۰۰ میلی گرم در روز) در سه ماهه دوم و سوم بارداری توصیه میشود.
اکیداً توصیه میشود "زنانی که دچار اختلال شدید عملکرد سیستمی بطن هستند نباید باردار شوند". با این حال زمانی که این بیماران باردار میشوند، باید دائماً تحت نظر بوده در مراکز مجهز چکاپ شوند.
در زنانی که دچار "پرفشاری ریه" هستند، مدیریت باید بر بهینه سازی عملکرد سیستول و پیش بار (حجم خون بطنی در پایان دیاستول ) و کاهش مقاومت شرایین ریوی متمرکز شود و در فشار بالای ریه، بارداری برای مادر بسیار خطرناک است و با مرگ و میر بالای مادری همراه است.
در اکثر بیماریهای قلبی، زایمان واژینال ارجح است ولی در بعضی موارد خاص، زایمان سزارین باید انجام شود.
زایمان طبیعی برای بیماران دچار تنگی آئورت با شدت کم معمولا ترجیح داده میشود اما در صورتی که بیمار تنگی آئورت شدید داشته باشد، ممکن است سزارین برای او بهتر باشد. بیمارانی که تنگی آئورت در آنها شدید است، بیشتر در خطر عوارض زایمان از جمله عقب افتادگی رشد در داخل رحم، زایمان زود هنگام و وزن کم در هنگام تولد قرار دارند.
اگر چه بسیاری از زنانی که دچار بیماری قلبی مادرزادی هستند با این مشکلات در دوران بارداری مواجه نمیشوند، اما تأکید میشود افرادی که دچار بیماریهای پیچیده هستند علیرغم پایدار بودن وضعیت سلامتی در زمان آبستنی، ممکن است با افزایش احتمال عوارض مواجه شوند.
برای اطلاعات بیشتر، به مطلبی مشابه در همین سایت مراجعه نمایید.
لینک مطالب مرتبط:
نکاتی درباره ازدواج افرادی که تعویض دریچه قلب انجام دادند
منبع: http://www.thecardiologyadvisor.com/pediatric-cardiology/congenital-heart-disease-and-pregnancy/article/632703/
نظری موجود نیست