نیاز به آنتی بیوتیک پروفیلاکسی اندوکاردیت قبل از عمل: همیشه این سوال مطرح است که در کدام بیماریهای قلبی و قبل از چه پروسیجرها و اعمال جراحی ، نیاز به مصرف آنتی بیوتیک داریم . اندوکاردیت : عفونت به صورت جوانه، در لایه ی داخلی قلب به نام آندوکارد است که مخصوصا روی دریچه های قلبی شیوع بیشتری دارد. در سالها قبل ، برای طیف وسیعی از بیماریهای قلبی و قبل از انجام بسیاری از اعمال جراحی حتی کوچک ؛ آنتی بیوتیک جهت جلوگیری از عفونتهای قلبی به بیماران تجویز می شد ، ولی امروزه این دایره محدود تر شده است.
- بیماریهای قلبی دارای ریسک خطر بالا و نیازمند تجویز آنتی بیوتیک پروفیلاکسی:
- بیماران دارای دریچه های قلبی مصنوعی
- بیماران دارای سابقه ی آندوکاردیت عفونی قبلی
- در گیرندگان پیوند قلبی که دچار والوپاتی قلبی ( نقص در عملکرد دریچه قلبی) شده اند
- بیماران دچار بیماریهای قلبی مادرزادی شامل: - بیماریهای سیانوتیک ترمیم نشده یا دارای شنتهای نگهدارنده - بیماریهای قلبی مادرزادی کاملا ترمیم شده ، طی شش ماه اول پس از ترمیم - بیماریهای قلبی مادرزادی که پس از ترمیم دارای نقص باقیمانده هستند (تا آخر عمر) دیده می شود که در بیماریهایی مثل پرولاپس دریچه ی میترال، نیاز به آنتی بیوتیک پروفیلاکسی نیست.
- پروسیجر های نیازمند آنتی بیوتیک پروفیلاکسی: همه ی پروسیجرهای دندانی نیازمند دستکاری لثه و ناحیه ی پری آپیکال دندان که باعث سوراخ شدن و زخمی شدن مخاط دهان می شوند بجز:
- تزریق بیحسی دندانی در بافت غیر عفونی
- گرفتن عکس و گرافی دندان
- اقدامات ارتودنسی ویا پروتز های متحرک دندانی
- خونریزی از دندانی که افتاده و یا خونریزی از لب یا مخاط دهانی در اثر ضربه ویا تروما
- قبل از انجام برونکوسکوپی در صورتی که نیاز به نمونه برداری و بیوپسی باشد قبل از اعمال جراحی زنان و ژنیکولوژی تجویز آنتی بیوتیک پروفیلاکسی تاثیری ندارد و در صورت وجود عفونت باید درمان آنتی بیوتیکی کامل (نه فقط یک دوز آنتی بیوتیک) انجام شود. قبل از انجام آندوسکوپی و کولونوسکوپی ، نیاز به آنتی بیوتیک پروفیلاکسی نیست. در صورت جراحی روی پوست و یا سطح آلوده، درمان آنتی بیوتیکی کامل مورد نیاز است. در هر حال با توجه به ماهیت بسیار خطرناک آندوکاردیت عفونی، در هر مورد با توجه به وضعیت کلی بیمار و نوع پروسیجر و جراحی تصمیم گیری میشود. آنتی بیوتیکهای توصیه شده برای پروفیلاکسی آندوکاردیت عفونی: رژیم استاندارد: نیم ساعت قبل از پروسیجر از ۲ گرم آموکسی سیلین خوراکی استفاده می شود در بیمارانی که حساسیت به آموکسی سیلین وجود دارد :
- ۲ گرم سفالکسین
- ۵۰۰ میلیگرم آزیترومایسین
- ۵۰۰ میلیگرم کلاریترومایسین
- ۶۰۰ میلیگرم کلیندامایسین
- ۲ گرم آمپی سیلین تزریقی ویا
- ۱ گرم سفتریاکسون ویا ۱ گرم سفازولین تزریقی و در صورت حساسیت به آمپی سیلین ها:
- از کلیندامایسین تزریقی ۳۰۰ میلی گرم نیم ساعت قبل پروسیجر و ۱۵۰ میلی گرم شش ساعت پس از پروسیجر باید استفاده شود. این مورد آخر( کلیندامایسین تزریقی) ، تنها حالتی است که ۲ دوز آنتی بیوتیک پروفیلاکسی به بیمار تجویز میشود. نکته ی دیگری که قابل توجه است این است که دیگر : تجویز جنتامایسین هیچ جایگاهی در پروفیلاکسی ندارد.نویسنده: دکتر مریم احمدی - متخصص قلب و عروق - تهران
نظری موجود نیست