داروی پلاویکس چیست؟
پلاویکس (کلوپیدوگرل) به پیشگیری از به هم چسبیدن پلاکتهای خون و جلوگیری از تشکیل لخته کمک مینماید. تشکیل لخته خون در رگها در برخی از بیماریهای قلبی عروقی اتفاق میافتد. این دارو نام نوعی بِرَند دارویی از " کلوپیدوگرل" است که به صورت قرصهای ۷۵ میلی گرمی و به اسم های مختلف: پلاویکس، اُسویکس و زیلت ؛ در بازار موجود است.
پلاویکس برای جلوگیری از تشکیل لخته خون پس از حمله قلبی یا سکته و در افراد مبتلا به برخی اختلالات قلبی و عروقی استفاده میشود. مخصوصا پس از استنت گذاری در عروق قلب و یا عروق مغزی، باید دقیقا طبق نظر و تجویز پزشک و با همان مقداری که پزشک تعیین میکند، مصرف شود و قطع آن حتی برای یک روز هم میتواند برای بیمار ، خطر آفرین باشد.
این دارو ممکن است برای اهدافی به جز موارد ذکر شده در راهنمای دارو استفاده شود.
اطلاعات مهم مربوط به پلاویکس
پلاویکس به علت خاصیت ضد لخته باعث سهولت خونریزی حتی در جراحات جزیی میشود.
پزشک برای اطمینان از عدم ابتلای شما به برخی وضعیتهای ژنتیکی آزمایش خون انجام میدهد. چرا که مصرف این دارو در برخی وضعیتهای ژنتیکی میتواند مشکل ساز شود.
برخی داروها ممکن است با پلاویکس تداخل داشته و نباید هم زمان مصرف شود. در صورتی که داروهای دیگری باید مصرف کنید، به خصوص در مورد برخی داروهای معده و ضد اسید ممکن است پزشک تغییری در برنامه درمانی شما ایجاد کند.
در صورتی که قصد جراحی یا درمان دندانپزشکی دارید، مصرف قرص پلاویکس را باید به اطلاع جراح یا دندانپزشک خود برسانید.
پیش از مصرف پلاویکس
در صورتی که به کلوپیدوگرل آلرژی دارید، نباید این دارو را مصرف کنید. همچنین در صورتی که خونریزی فعال مانند زخم معده یا خونریزی مغزی ( مثلاً جراحاتی در سر) دارید نباید این دارو را مصرف نمایید و باید سابقه ی مشکلات انعقادی و یا خونریزی های مختلف را به اطلاع پزشک معالج برسانید.
در مواقعی که به هر دلیلی نتوانیم به بیمار داروی پلاویکس و یا موارد مشابه را تجویز کنیم، استنت گذاری و فنر و بالون در عروق قلبی و یا مغزی را نباید انجام دهیم.
در موارد زیر پیش از مصرف این دارو، با پزشک صحبت کنید:
- • اختلالات خونی یا انعقاد خون مانند هموفیلی یا TTP (پورپورای ترومبوسیتوپنیک)
- • سابقه سکته مغزی و خونریزی مغزی از جمله سکته های خفیف
- • زخم معده یا کولیت زخمی
- • بیماری کلیه
- • در صورتی که به داروهای مشابه مانند پراسوگرل ، تیکاگرلور و تیکلوپیدین آلرژی دارید
- خونریزی بینی یا خونریزیهای دیگر که متوقف نمیشود
- مدفوع خونی یا قیری، استفراغ یا بالا آوردن خون که شبیه به قهوه آسیاب شده به نظر میرسد
- رنگ پریدگی، ضعف، تب و یا زردی (زردی پوست یا چشمها)
- کبودی آسان، خونریزی غیرطبیعی ( بینی، دهان، واژن یا مقعد)
- علائم حمله قلبی مانند درد سینه یا فشار سینه، گسترش درد به فک یا شانه، حالت تهوع، تعریق
- علائم سکته مغزی مانند بیحسی یا ضعف ناگهانی (بخصوص در صورتی که در یک طرف بدن باشد) ، سردرد شدید ناگهانی، لکنت، مشکلات بینایی و یا به هم خوردن تعادل بدن
نظری موجود نیست